Τα νέα μας

Η παιδαγωγική αξία του παραμυθιού στην προσωπική ανάπτυξη και αγωγή του παιδιού

Εισαγωγή

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί μια αναφορά στη γοητεία του παραμυθιού και στην αξία του σαν εργαλείο μάθησης και αγωγής.
Η παιδαγωγική αξία και συμβολή του παραμυθιού στην προσωπική ανάπτυξη και αγωγή του παιδιού είναι ανεκτίμητη. Σήμερα λόγω έλλειψης χρόνου, αλλά κυρίως λόγω της υπέρμετρης χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων τα παραμύθια έχουν παραμεριστεί. Παρ’ όλα αυτά η παιδική λογοτεχνία ακμάζει και υπάρχουν πλέον πολλές επιλογές για όμορφα και διδακτικά παραμύθια.

Οφέλη Παραμυθιού

Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη των παραμυθιών, είναι πως μέσα από την αφήγηση τους, μπορούμε να πραγματευτούμε σοβαρά θέματα που δεν είναι εύκολο να τα συζητήσουμε διαφορετικά με τα παιδιά. Θέματα όπως, η ζήλεια, η αδελφική αντιπαράθεση, ο φθόνος, οι σωματικές αδυναμίες, οι ενδοοικογενειακές συγκρούσεις, η απώλεια αγαπημένων προσώπων. Η μαγεία των παραμυθιών «όχι μόνο δεν αποκρύπτει την πραγματικότητα των κοινωνικών σχέσεων, αλλά την αποκαλύπτει με το να τις κατονομάζει, να “σκληραίνει” τις γραμμές τους» (Jean, 1996). Σύμφωνα με τον Bettelheim, είναι χαρακτηριστικό των παραμυθιών να δηλώνουν ένα υπαρξιακό δίλημμα με συντομία και ευστοχία. Αυτό επιτρέπει στο παιδί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στην πιο ουσιώδη του μορφή, ενώ μια πιο μπερδεμένη μορφή θα του δημιουργούσε σύγχυση. Η προσέγγιση με ψυχαναλυτική ματιά μας βοηθά να δούμε αυτές τις συναισθηματικές διακυμάνσεις και να τις αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικά.

Η ταύτιση με τους χαρακτήρες των παραμυθιών δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά από τη μία μεριά να νιώσουν πως είναι ικανά για πράγματα που θεωρούνται αδύνατα και από την άλλη να κατανοήσουν πως οι αδυναμίες τους είναι αποδεκτές και φυσιολογικές. Η δύναμη των παραμυθιών «είναι δύναμη μαγείας, το αδύνατο γίνεται δυνατό, οι μεταμορφώσεις αποτελούν κοινό τόπο, οι χειρότερες δοκιμασίες ξεπερνιούνται νικηφόρα από τον ήρωα με τον οποίο ταυτιζόμαστε στις περισσότερες περιπτώσεις» (Jean, 1996). Καθώς το παραμύθι είναι γεμάτο συμβολισμούς, το παιδί οδηγείται κι αυτό σε δικούς του συμβολισμούς κατορθώνοντας να ενώσει τον πραγματικό κόσμο με εκείνο του παραμυθιού (Δαμιανού, 1996). Επίσης, συνηθίζει να ταυτίζεται με εκείνο το χαρακτήρα στον οποίο βρίσκει στοιχεία της προσωπικότητάς του, κοινά σημεία της ιδιοσυγκρασίας του και των υποσυνείδητων σκέψεών του, αυτό που ο N. Holland ονομάζει «Ταυτότητα».
Ακόμα, τα παιδιά από πολύ μικρά συνειδητοποιούν ότι η γραπτή γλώσσα συνιστά έναν κώδικα, γεγονός που λειτουργεί καταλυτικά στην αλληλεπίδραση με τα γραπτά κείμενα και στις μετέπειτα αναγνωστικές τους εμπειρίες. Καθώς αντιλαμβάνονται ότι ο προφορικός λόγος μπορεί να μετατραπεί σε γραπτό και το αντίστροφο, ξεκαθαρίζουν πολλοί προβληματισμοί σχετικά με την ανάγνωση που ενδέχεται να κατακλύζουν το μυαλό τους, στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν μια τόσο περίπλοκη διαδικασία (Γιαννικοπούλου, 1998, Μουσιάδου, 2009).

Αποκτούμενες γνώσεις

Ανάλογα με την ποσότητα και την ποιότητα των αναγνωστικών εμπειριών που βιώνουν στο οικογενειακό περιβάλλον, τα παιδιά αποκτούν ορισμένες γνώσεις αναφορικά με την ανάγνωση και οι οποίες είναι θεμελιώδεις για την κατάκτηση της αναγνωστικής διαδικασίας. Αυτές οι γνώσεις συνοπτικά αφορούν τα ακόλουθα σημεία ( Γιαννικοπούλου, 1998, Μουσιάδου, 2009):

 • Διαβάζουμε το κείμενο και όχι την εικόνα
 • Διαβάζουμε από τα αριστερά προς τα δεξιά και από επάνω προς τα κάτω
 • Υπάρχει αντιστοιχία γραπτού και προφορικού λόγου
 • Ένα βιβλίο έχει αρχή και τέλος
 • Ο γραπτός λόγος έχει σταθερότητα
 • Η γραπτή γλώσσα εξυπηρετεί κάποιο σκοπό
 • Ένα κείμενο απαρτίζεται από ξεχωριστές λέξεις
 • Τα γράμματα διακρίνονται σε κεφαλαία και πεζά

Το παραμύθι και η σχέση γονέα-παιδιού

Όταν ο γονιός αφηγείται ένα παραμύθι στο παιδί, η σχέση τους ενισχύεται. Είναι μία στιγμή ζεστασιάς και συναισθηματικής εγγύτητας. Μία στιγμή που ο γονιός «διαλέγεται» με το παιδί. Είναι η στιγμή που μπορεί ο γονιός να «αφουγκράζεται» το παιδί του. Τα οφέλη του παραμυθιού τόσο για το παιδί όσο και για τη σχέση με το γονιό του ενδυναμώνονται όταν η ώρα του παραμυθιού είναι συγκεκριμένη, σαν ένα τελετουργικό (π.χ. το βράδυ πριν τον ύπνο στο δωμάτιο του παιδιού). Καλό θα ήταν η τελετουργία αυτή να εμπλουτίζεται, όπως για παράδειγμα ο γονιός να ζητά από το παιδί να αποφασίσει για την επόμενη κίνηση του ήρωα ή να φτιάξουν μαζί μία ιστορία από την αρχή. Σε αυτήν την περίπτωση η αφήγηση γίνεται πιο διαδραστική. (Fleer&Hammer, 2013; Blake&Maiese, 2008).

Το παιδί κινητοποιείται νοητικά και φαντασιακά μέσα από τον παραμυθιακό λόγο και την εικόνα. Ο γονιός στα μάτια του παιδιού αποκτά ενεργό ρόλο και τον οδηγεί στον κόσμο των συμβόλων.

Επίλογος

Κλείνοντας, τα παραμύθια είναι διαχρονικά και έχουν παγκόσμια εμβέλεια καθώς σε αυτά συναντάμε πανάρχαια αρχέτυπα της ιστορικής πορείας της ανθρωπότητας. Οι δράκοι, οι βασιλιάδες, οι πριγκίπισσες, οι μάγισσες, οι μητριές, τα ξωτικά είναι λίγα μόνο παραδείγματα. Τέλος, το σημαντικότερο που μένει μετά το τέλος μιας αφήγησης, είναι το αίσθημα της τέρψης, της ελπίδας. Η ελπίδα που αποτελεί το βασικό σύμμαχο στη ζωή ενός ανθρώπου είναι πάντα ζωντανή. Όπως λέει ο Άγγλος συγγραφέας G.K. Chesterton: “Τα παραμύθια είναι κάτι παραπάνω από αληθινά, όχι επειδή μας λένε ότι υπάρχουν δράκοι αλλά για να μας πούνε ότι μπορούν να ηττηθούν οι δράκοι”.

Παπανικολάου Ίλια

Βιβλιογραφία:

Fleer, M., & Hammer, M. (2013). Emotions in Imaginative Situations: The Valued Place of Fairytales for Supporting Emotion Regulation. Mind, Culture & Activity, 20(3), 240–259. http://doi.org/10.1080/10749039.2013.781652
Γιαννικοπούλου, Α. Α. (1998). Από την προανάγνωση στην ανάγνωση. Αθήνα: Καστανιώτη.
Μουσιάδου, Ε. (2009). Βιωματική και Γραμματισμός στο Νηπιαγωγείο.
Neuman, B. S. (1996). Children Engaging in Storybook Reading: The Influence of Access to Print Resources, Opportunity, and Parental Interaction. Early Childhood Research Quarterly.

309 thoughts on “Η παιδαγωγική αξία του παραμυθιού στην προσωπική ανάπτυξη και αγωγή του παιδιού

 1. Ο/Η fun sex positions λέει:

  First of aⅼl I woսld like to sayy excellent blog!
  I haⅾ a quick question tһаt I’d liке to ask if yⲟu dοn’t mind.

  I was іnterested to know how үou center yourѕelf and cleаr
  your miind Ьefore writing. I’ve had trouble clearing my tһoughts іn getting my thoughtѕ out.I truly ⅾo enjoy writing hoԝеver it ϳust seems ⅼike the
  first 10 tօ 15 mminutes are generɑlly lost simply јust trying to figure outt how tߋ beցin.
  Any suggestions or tips? Ꭲhanks!

 2. Ο/Η praca norwegia produkcją λέει:

  What’s up to every one, the contents existing at this web page
  are genuinely awesome for people knowledge, well, keep up the good
  work fellows.

 3. Ο/Η oferty pracy za granicą λέει:

  Get The Little Known System For Ending The Constant Struggle Most Home Business Owners Will Never Escape And Finally ‘Crack The Code’ To Building
  Your Home Business Like All Other Top Money Earners In Our Modern Age.
  ” How about “the freedom to decide what to do with your time.
  They’ll pursue him relentlessly, flood his email box with messages, text
  or call him repeatedly and basically make sure that they’re on the path to a breakup that’s permanent.

 4. Ο/Η Eros Store Official λέει:

  It’s remarkable to pay a quick visit this web site
  and reading the views of all mates concerning this piece of writing, while I am also eager
  of getting knowledge.

 5. While borrower continues reducing his obligation through periodical repayments, credit history automatically
  improves. A better way to take out a personal loan is
  to apply with several lenders so that you can have a
  choice to make a good decision. These loans offer a bigger
  loan amount in the range of.

 6. Ο/Η yupoo Aooko λέει:

  Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and
  sources back to your blog? My blog is in the very same niche as yours and my users would genuinely
  benefit from a lot of the information you
  provide here. Please let me know if this alright with you.
  Cheers!

 7. Ο/Η Dots Store Around World λέει:

  It’s actually very complex in this full of activity life to listen news on TV,
  thus I simply use web for that reason, and take
  the newest information.

 8. {Am fost {surfing|browsing} online mai mult de {trei|3|2|4} ore astăzi, dar nu am
  găsit niciodată vreun articol interesant
  ca al tău. {Este destul de valoros pentru mine.}

 9. Ο/Η mattress height λέει:

  Wonderful blog! Do you have any tips for aspiring
  writers? I’m hoping to start my own site soon but I’m a little lost
  on everything. Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m completely
  confused .. Any suggestions? Many thanks!

 10. 1xBet является одной из самых популярных на рынке. 1xbet официальный сайт Огромный выбор спортивных и киберспортивных событий, десятки открытых линий, самые высокие коэффициенты. Кроме того, БК имеет обширный функционал и немногие дает возможность совершать ставки по специальным промокодам. Используя промокоды, вы можете получить реальный денежный выигрыш, не внося абсолютно никаких средств. Фантастика? – Нет, Реальность Узнать последний промокод вы можете сейчас же, однако использовать его необходимо в соответствии с условиями и инструкциями, которые приведены ниже.

 11. Ο/Η https://ecokhabari.com/ λέει:

  Unquestionably believe that which you said. Your favorite reason seemed
  to be on the internet the easiest thing to be aware of. I
  say to you, I definitely get annoyed while people think about worries that they plainly
  don’t know about. You managed to hit the nail upon the
  top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks

 12. Ο/Η Lynell λέει:

  Today, I went to the beach front with my children. I found
  a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed.
  There was a hermit crab inside and it pinched
  her ear. She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had to
  tell someone!

 13. I like the valuable info you provide in your articles.
  I’ll bookmark your weblog and check again here frequently.
  I’m quite sure I’ll learn a lot of new stuff right here!

  Good luck for the next!

 14. Ο/Η bizzone.ir λέει:

  I blog frequently and I seriously thank you for your content.
  The article has truly peaked my interest. I will book mark your website and keep checking for new details about once per week.
  I subscribed to your RSS feed too.

 15. Ο/Η بیزون λέει:

  Hi there everyone, it’s my first go to see at this website, and piece of writing is
  actually fruitful designed for me, keep up posting such posts.

 16. Wonderful items from you, man. I have bear in mind your stuff previous to
  and you are simply too wonderful. I really like what you’ve received
  right here, really like what you are stating and the best way
  by which you assert it. You make it entertaining and you continue to care
  for to keep it sensible. I cant wait to read much
  more from you. That is actually a great website.

 17. They are in a position to offer unsecured funding for personal
  reasons, automobile, home and even debt consolidation. However, you avoid
  the risk of staking your collateral in case you fail to repay and your security such
  as a home or property will serve as a lien between you and your lender.
  Some may prefer those loans that will assist them to borrow high total at low interest
  rate, some may desire to benefit a loan that is risk free.

 18. Ο/Η graliontorile λέει:

  Thanx for the effort, keep up the good work Great work, I am going to start a small Blog Engine course work using your site I hope you enjoy blogging with the popular BlogEngine.net.Thethoughts you express are really awesome. Hope you will right some more posts.

 19. Ο/Η Tenesha Palmerin λέει:

  Today, I went to the beachfront with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!

 20. Ο/Η مشاوره سئو λέει:

  Hello there I am so thrilled I found your website, I really found you
  by error, while I was looking on Digg for something else, Regardless I am here now and would just like to say thank
  you for a incredible post and a all round entertaining
  blog (I also love the theme/design), I don’t have time to
  read through it all at the moment but I have bookmarked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please
  do keep up the great work.

 21. Ο/Η {90 λέει:

  Hi, i read your blog from time to time and i own a similar
  one and i was just curious if you get a lot of spam remarks?
  If so how do you stop it, any plugin or anything you can recommend?
  I get so much lately it’s driving me mad so any support is very much appreciated.

 22. I got this web site from my buddy who informed me on the topic of this website and now this
  time I am browsing this website and reading very informative content
  here.

 23. Awesome! Its genuinely remarkable paragraph, I have got much clear idea regarding from
  this article.

 24. That is really interesting, You are a very skilled blogger.
  I’ve joined your feed and stay up for looking
  for more of your fantastic post. Also, I’ve shared your website in my social networks

 25. I do accept as true with all of the ideas you have presented for your post.
  They’re really convincing and can certainly work. Nonetheless,
  the posts are too quick for starters. May just you please lengthen them
  a bit from next time? Thank you for the post.

 26. Hey there! This is my 1st comment here so I just wanted to give a
  quick shout out and say I really enjoy reading your articles.
  Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same topics?
  Thanks for your time!

 27. Ο/Η slot luar negeri λέει:

  Everything is very open with a clear explanation of the challenges.
  It was really informative. Your website is very helpful.
  Thank you for sharing!

 28. Woah! I’m really digging the template/theme of this website.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very difficult to get that
  “perfect balance” between user friendliness and visual appeal.

  I must say you have done a awesome job with this. Additionally, the blog loads very fast
  for me on Chrome. Outstanding Blog!

 29. Wow, j’ai vraiment accroché à cet article ! Celui ou celle qui
  a écrit ça a un don pour les mots. Chaque ligne m’a emportée.

  Sérieux, bravo pour ce super boulot ! On ne tombe pas tous les jours
  sur des articles si bien rédigés. J’ai hâte
  de lire ce que tu vas publier ensuite. Merci pour ce partage !
  Ça fait du bien de lire des contenus aussi enrichissants.

  Garde ce rythme ! Bises

 30. Ο/Η wholesale golf balls λέει:

  Hi! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to look it over.
  I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers!

  Superb blog and great design.

 31. Ο/Η Saxenda λέει:

  Hi i am kavin, its my first occasion to commenting anywhere,
  when i read this paragraph i thought i could also make comment due to this brilliant piece of writing.

  Here is my page; Saxenda

 32. Ο/Η afrin for cats λέει:

  Hi there, this weekend is fastidious in favor of me,
  for the reason that this moment i am reading this impressive informative paragraph
  here at my home.

 33. هودی ریک و مورتی برشکا، که بیشتر این هودی از جنس
  پنبه بوده و بسیار نرم می‌باشد.
  این هودی، دوام…

  در نهایت هر هودی را که خریداری می‌کنید، به نحوه شستن آن هم که معمولاً روی اتیکتی در قسمت داخلی لباس زدند، توجه کنید.

 34. Ο/Η Seo Banda λέει:

  Keep on working, great job!

 35. Ο/Η videos porno λέει:

  I love looking through a post that can make men and women think.

  Also, thanks for allowing for me to comment!

 36. Ο/Η pkv games λέει:

  Woah! I’m really digging the template/theme of this site.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s tough to get that “perfect balance”
  between user friendliness and appearance. I must say you’ve done a amazing job with
  this. In addition, the blog loads extremely fast for me on Firefox.
  Exceptional Blog!

 37. Ο/Η sexy λέει:

  New shocking porn 18+ videos leaked, check it here (free):
  https://payhip.com/techbeastz

 38. Ο/Η kierowca c+e szwajcaria λέει:

  These types of easily monetary are meant for individuals suffering from finances circumstance.
  Tip: If you are a teenager, it is important to understand that once your
  name is on a credit card or debit card, you are beginning to build up a credit history that will follow you for decades.
  The application procedure is lightning quick and can be completed in just a few minutes from a home or office computer.

 39. Ο/Η best porn videos λέει:

  Hi there! I’m at work surfing around your blog from my new iphone!
  Just wanted to say I love reading your blog and look forward
  to all your posts! Carry on the great work!

 40. Ο/Η Click Here λέει:

  I’ve read a few just right stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting.
  I wonder how so much attempt you set to make this type of fantastic
  informative web site.

 41. Ο/Η togel hk λέει:

  I’m really enjoying the design and layout of your website.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for
  me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme?
  Fantastic work!

 42. Ο/Η www.topami.es λέει:

  That is really fascinating, You’re an excessively
  skilled blogger. I’ve joined your feed and stay up for looking for extra
  of your great post. Additionally, I’ve shared your website
  in my social networks

 43. Ο/Η Christena Phipps λέει:

  Effectively expressed without a doubt. .

 44. Ο/Η viagra λέει:

  Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something.

  I think that you can do with some pics to drive the message home a bit, but instead of that, this
  is wonderful blog. A great read. I will definitely be back.

 45. Ο/Η website λέει:

  No matter if some one searches for his vital thing, therefore he/she wants to be
  available that in detail, so that thing is maintained over here.

 46. Ο/Η silver sands λέει:

  This is my first time go to see at here and i am in fact
  impressed to read everthing at single place.

 47. constantly i used to read smaller articles or reviews which as well clear
  their motive, and that is also happening with this post which I am reading here.

 48. I’m no longer sure the place you’re getting your info,
  but good topic. I needs to spend a while studying much more or figuring out more.
  Thanks for excellent info I was looking for this
  info for my mission.

 49. It’s actually very difficult in this active life to listen news on TV, so I only use the web
  for that reason, and get the newest information.

 50. Ο/Η betway coet69 λέει:

  If you would like to obtain much from this article then you have
  to apply such strategies to your won webpage.

 51. Ο/Η کتاب کمک درسی λέει:

  Great post however , I was wondering if you could write a litte more on this topic?

  I’d be very grateful if you could elaborate a little bit more.
  Bless you!

 52. Ο/Η nudeai.com λέει:

  Fantastic blog! Do you have any hints for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own website soon but I’m a little lost on everything.
  Would you recommend starting with a free platform like WordPress or
  go for a paid option? There are so many options out there
  that I’m totally overwhelmed .. Any tips? Thanks a lot!

 53. Ο/Η Big Pornstars λέει:

  My family all the time say that I am wasting my time here at net,
  but I know I am getting familiarity everyday by
  reading thes pleasant articles or reviews.

 54. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was curious what all is needed to get setup?
  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very web savvy so I’m not 100% positive. Any tips or advice would be greatly appreciated.
  Thank you

 55. Ο/Η mpoatm λέει:

  hello there and thank you for your information – I’ve certainly picked up anything new from
  right here. I did however expertise some technical issues using this website, as I experienced to reload the site
  many times previous to I could get it to load correctly.
  I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining,
  but sluggish loading instances times will very
  frequently affect your placement in google and could damage your high
  quality score if ads and marketing with Adwords.
  Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and could look out for a lot more of your respective fascinating
  content. Make sure you update this again soon.

 56. Ο/Η film bokep λέει:

  Everyone loves it whenever people come together and
  share thoughts. Great blog, continue the good work!

 57. Ο/Η How to enlarge penis λέει:

  Hello, I would like to subscribe for this blog to take hottest updates, thus where can i do it please help.

 58. Undeniably believe that which you said. Your favorite
  reason appeared to be on the net the easiest thing
  to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they plainly do not
  know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined
  out the whole thing without having side effect , people could take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks

 59. Ο/Η gading69 λέει:

  Spot on with this write-up, I absolutely believe that this site needs far more
  attention. I’ll probably be back again to read more, thanks for the info!

 60. Ο/Η mansion77 λέει:

  Hi there! I’m at work browsing your blog from my new apple iphone!
  Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts!
  Carry on the excellent work!

 61. Ο/Η slot177 λέει:

  Hello, i feel that i saw you visited my site thus i got here to go back the favor?.I am trying to to find issues to improve my website!I guess its adequate to make use of a few of your concepts!!

 62. Wonderful beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe
  for a blog website? The account helped me a acceptable deal.
  I had been a little bit acquainted of this your broadcast
  offered bright clear concept

 63. Ο/Η watchworldnews.com λέει:

  This blog was… how do you say it? Relevant!!
  Finally I’ve found something that helped me. Thank you!

 64. Do you mind if I quote a few of your articles as long
  as I provide credit and sources back to your site?
  My blog site is in the very same area of interest as yours and my
  visitors would truly benefit from a lot of the information you present here.

  Please let me know if this okay with you. Many thanks!

 65. Ο/Η starlight princess λέει:

  Heya this is kind of of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually
  code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding expertise so I wanted to get advice from someone with experience.
  Any help would be enormously appreciated!

 66. Ο/Η not shown λέει:

  I am regular reader, how are you everybody? This piece of writing posted at this web site is
  in fact good.

 67. Ο/Η ????? λέει:

  I really like your blog.. very nice colors & theme.
  Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz respond as I’m looking to create my own blog and would like to know where u got this from.
  thanks

 68. Ο/Η sbobet λέει:

  Hurrah, that’s what I was seeking for, what a information! present here at
  this website, thanks admin of this website.

 69. Ο/Η text to image ai porn λέει:

  Thank you for the good writeup. It in fact was a
  amusement account it. Look advanced to far added agreeable
  from you! However, how could we communicate?

 70. Ο/Η money λέει:

  I do not even know the way I ended up here, however I assumed this put up
  used to be great. I do not recognize who you
  are but certainly you’re going to a well-known blogger in case you
  aren’t already. Cheers!

 71. Ο/Η Marion Poston λέει:

  Hi, Neat post. There is a problem with your website in web explorer, could check this? IE still is the market leader and a huge portion of other folks will miss your fantastic writing due to this problem.

 72. Ο/Η quickfix λέει:

  Stay updated with the latest research and user experiences related to the question:
  “does Quick Fix Plus expire?” Stay updated with the latest
  research and user experiences related to the question: “does Quick Fix Plus expire?”

 73. Ο/Η Dream of me Man2sky λέει:

  I was able to find good info from your content.

 74. Ο/Η best care tires λέει:

  When someone writes an piece of writing he/she retains the idea of a user in his/her brain that how a user can be aware of it.
  Therefore that’s why this article is great.
  Thanks!

 75. You can certainly see your enthusiasm in the article you write.
  The arena hopes for even more passionate writers like you who aren’t afraid to mention how they believe.
  Always follow your heart.

 76. Ο/Η gading69 λέει:

  My brother suggested I might like this web site. He was totally right.
  This post actually made my day. You can not imagine
  just how much time I had spent for this information! Thanks!

 77. Ο/Η site λέει:

  What i do not realize is if truth be told how you’re not really much more well-preferred
  than you might be right now. You are so intelligent. You know thus significantly when it comes to
  this topic, produced me personally consider it from so many numerous angles.
  Its like men and women are not interested unless it’s one thing
  to accomplish with Lady gaga! Your personal stuffs outstanding.
  At all times care for it up!

 78. Ο/Η daftar slot, λέει:

  Howdy! I know this is kind of off topic but I was
  wondering if you knew where I could find a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having
  trouble finding one? Thanks a lot!

 79. Ο/Η hvac marketing company λέει:

  Asking questions are in fact fastidious thing if you are not understanding something
  totally, but this piece of writing presents fastidious
  understanding even.

 80. Wow that was strange. I just wrote an very long comment but after I clicked submit
  my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyway, just
  wanted to say excellent blog!

  Here is my blog post; เช่าชุดแต่งงาน

 81. Ο/Η smoke a cock λέει:

  Hmm it looks like your blog ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I too am an aspiring blog writer but I’m still new to everything.
  Do you have any points for novice blog writers?

  I’d definitely appreciate it.

 82. Ο/Η 7 inches λέει:

  If some one needs to be updated with most recent
  technologies after that he must be pay a visit this web site and be up to date daily.

 83. Ο/Η seobanda λέει:

  Hello to all, how is everything, I think every
  one is getting more from this web site, and your views are good in support of new users.

 84. Ο/Η Digital Marketing λέει:

  It’s an remarkable paragraph designed for all the web users;
  they will get advantage from it I am sure.

 85. Ο/Η viagra λέει:

  Hey! This is kind of off topic but I need some
  help from an established blog. Is it hard to set up your own blog?
  I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.
  I’m thinking about making my own but I’m not sure where to start.

  Do you have any points or suggestions? Many thanks

 86. I have been exploring for a bit for any high-quality articles or blog posts in this
  sort of house . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this site.
  Studying this information So i am satisfied to convey that I’ve
  a very just right uncanny feeling I found out exactly what I needed.
  I such a lot undoubtedly will make sure to do not fail to remember this website
  and give it a glance on a continuing basis.

 87. Ο/Η Top Models λέει:

  What a data of un-ambiguity and preserveness of valuable know-how on the topic of unexpected emotions.

 88. Ο/Η slot online λέει:

  I am truly pleased to read this webpage posts which contains tons of valuable facts, thanks for providing these kinds of
  information.

 89. Ο/Η download λέει:

  In fact no matter if someone doesn’t understand after that its up to other viewers
  that they will assist, so here it happens.

 90. Ο/Η ana de armas.blonde.nude λέει:

  My family all the time say that I am killing my time here at web, except I know I am getting know-how every day by reading such nice
  posts.

 91. Ο/Η wraps for your dick λέει:

  Appreciate this post. Will try it out.

 92. Ο/Η Click Here λέει:

  Spot on with this write-up, I actually believe
  that this amazing site needs much more attention. I’ll probably be back again to read through more, thanks for the info!

 93. Ο/Η tubing λέει:

  Yes! Finally someone writes about amplifiers.

 94. Ο/Η slot gacor λέει:

  Thanks for finally writing about > Η παιδαγωγική αξία του παραμυθιού
  στην προσωπική ανάπτυξη
  και αγωγή του παιδιού – Νηπιακό
  Κέντρο Μπωντέν – Bodin Kindergarten < Loved it!

 95. Ο/Η Yami computer λέει:

  Great post. I used to be checking constantly this blog and I’m inspired!

  Very helpful info particularly the final part 🙂 I take care of such information much.
  I used to be seeking this particular info for a very lengthy time.

  Thanks and best of luck.

 96. Ο/Η garuda888 λέει:

  Its such as you read my mind! You appear to understand a lot about this, like you wrote the book in it or something.

  I believe that you just can do with some p.c.

  to force the message house a little bit, however instead of that, that
  is excellent blog. An excellent read. I’ll certainly be back.

 97. Ο/Η agen bola λέει:

  You are so awesome! I don’t suppose I’ve truly
  read a single thing like that before. So nice to discover someone with some original thoughts on this topic.
  Seriously.. many thanks for starting this up. This website
  is one thing that’s needed on the web, someone with some originality!

 98. Everything is very open with a clear explanation of the issues.

  It was really informative. Your site is very helpful.
  Thanks for sharing!

  Check out my web blog :: เช่าชุดแต่งงาน

 99. Ο/Η nudeai λέει:

  Paragraph writing is also a fun, if you know afterward you can write otherwise it is difficult to write.

 100. I’m really enjoying the theme/design of your weblog.
  Do you ever run into any internet browser compatibility issues?
  A handful of my blog audience have complained about my blog
  not operating correctly in Explorer but looks great in Chrome.
  Do you have any tips to help fix this problem?

 101. Ο/Η raja cuan λέει:

  It’s awesome designed for me to have a site, which is useful for my know-how.
  thanks admin

 102. Ο/Η Francine Hildreth λέει:

  You actually mentioned this exceptionally well.

 103. This website was… how do I say it? Relevant!! Finally I’ve found
  something that helped me. Cheers!

 104. Ο/Η catalytic converter theft λέει:

  Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this post plus the rest of the site
  is also really good.

 105. whoah this blog is excellent i like reading your articles.
  Keep up the great work! You know, a lot of people are looking round for
  this info, you could aid them greatly.

 106. Ο/Η lihat disini λέει:

  Magnificent beat ! I would like to apprentice while you amend
  your website, how can i subscribe for a blog site?
  The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

 107. Ο/Η yyy casino login λέει:

  Hi, I want to subscribe for this web site to take latest updates,
  therefore where can i do it please help.

 108. Ο/Η Hoa qua Daklak λέει:

  I’m really enjoying the design and layout of your site.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit
  more often. Did you hire out a developer to create your theme?
  Excellent work!

 109. البته این نکته رو نباید فراموش کنیم که هودی مردانه خیلی هم در فصل
  سرما به گرم شدن شخص کمک میکنن و جز لباس های گرم به حساب میان به خصوص اینکه با توجه به کلاهی هم که هودی ها دارن کاملا مناسب و آماده این فصول به نظر میرسن.

  توجه: اکثر سایز های این هودی به فروش رفته‌اند.
  پیش از ثبت سفارش از طریق یکی از راه های ارتباطی
  با ما سایز مورد نظر خود را استعلام کنید.

 110. Ο/Η {016392000092 λέει:

  Keep on writing, great job!

 111. Howdy! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers?
  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any recommendations?

 112. Ο/Η none λέει:

  I do not know if it’s just me or if everyone else experiencing problems with your
  blog. It seems like some of the text on your content are
  running off the screen. Can someone else please provide feedback and let
  me know if this is happening to them too? This
  might be a issue with my browser because I’ve had this happen before.
  Cheers

 113. Ο/Η viagra λέει:

  It’s genuinely very complex in this full of activity life to listen news on Television, so I just use web for that purpose, and take the latest information.

 114. Ο/Η YYY λέει:

  Hey there would you mind sharing which blog platform you’re working with?
  I’m planning to start my own blog in the near future but I’m having a difficult time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs
  and I’m looking for something completely unique.
  P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!

 115. تکرار رمز عبور تایید لطفا جهت دریافت کد تایید، شماره موبایل خود را وارد
  نمایید.

  بنابراین خرید سوییشرت و هودی دخترانه یک خرید ترندی خواهد بود.

 116. Ο/Η gading69 λέει:

  I am actually thankful to the owner of this site
  who has shared this enormous piece of writing at here.

 117. Ο/Η gopektoto λέει:

  These are genuinely wonderful ideas in on the topic of blogging.
  You have touched some fastidious factors here. Any way keep up wrinting.

 118. Ο/Η viagra λέει:

  Hi there, just wanted to mention, I loved this blog post.
  It was funny. Keep on posting!

 119. Ο/Η slot88 luck λέει:

  I have read a few good stuff here. Certainly price
  bookmarking for revisiting. I wonder how so much effort you set to create
  this sort of great informative web site.

 120. Ο/Η Alanya Escort λέει:

  Awesome! Its truly awesome piece of writing, I have got much clear idea about from this post.

 121. Ο/Η galaxy88 λέει:

  Really when someone doesn’t understand then its up to other people that they will help, so here
  it takes place.

 122. Ο/Η akun pro jepang λέει:

  Hi there, its fastidious article about media print, we all understand media is a fantastic source of information.

 123. Ο/Η zelinko01 λέει:

  Hey there I am so glad I found your weblog, I really found you by mistake, while I was researching on Bing
  for something else, Nonetheless I am here now and would
  just like to say kudos for a fantastic post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design),
  I don’t have time to go through it all at the moment but I have book-marked it and also added your
  RSS feeds, so when I have time I will be back to read
  a great deal more, Please do keep up the awesome work.

  Look at my web blog; zelinko01

 124. Ο/Η car rental DXB λέει:

  Hi there, just wanted to tell you, I enjoyed this
  blog post. It was helpful. Keep on posting!

 125. Ο/Η car rental dubai marina λέει:

  What’s up, constantly i used to check web site posts here
  early in the dawn, for the reason that i love to gain knowledge of more and more.

 126. Ο/Η akun slot china λέει:

  Today, I went to the beach front with my children. I found a
  sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed.
  There was a hermit crab inside and it pinched her ear.

  She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic
  but I had to tell someone!

 127. Ο/Η Helpware λέει:

  WOW just what I was searching for. Came here by searching for Helpware

 128. Saved as a favorite, I really like your site!

 129. Hi there Dear, are you really visiting this web site daily, if so then you will definitely get good know-how.

 130. Ο/Η viagra λέει:

  I’m now not positive the place you are getting your info, but good topic.
  I needs to spend some time finding out more or working out more.
  Thank you for magnificent info I was searching for this info for my mission.

 131. Hey thеre wouⅼd you mind sating which blog
  platform ʏou’reworking with? I’m looking to start my оwn blog іn thе near future butt I’m
  havіng a difficult tіme choosing Ьetween BlogEngine/Wordpress/B2evolution annd Drupal.
  Ƭhe reason Ι aѕk is Ьecause yߋur design ѕees
  different then moѕt blogs ɑnd I’m lookіng for somethіng unique.
  P.S Apologies f᧐r being off-topic buut I һad too aѕk!

  my web blog … 100% undetectable counterfeit money

 132. Ο/Η inchiriere masini otopeni λέει:

  Hey there, I think your site might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog site in Firefox, it looks fine but
  when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.

  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that,
  excellent blog!

 133. Ο/Η Slot Online λέει:

  Thanks on your marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you happen to be a great author.I will make certain to bookmark your blog and definitely
  will come back in the future. I want to encourage you to ultimately continue your great job, have a nice evening!

 134. Ο/Η sbobet88 λέει:

  Someone essentially help to make severely
  articles I might state. That is the first time I frequented your website page and to this point?

  I surprised with the research you made to create this actual put up
  amazing. Great job!

 135. It’s fantastic that you are getting ideas from this paragraph as
  well as from our discussion made at this place.

 136. fantastic points altogether, you just gained a emblem new reader.
  What might you suggest about your post that you made some days in the
  past? Any positive?

 137. Ο/Η Группа λέει:

  Wow! At last I got a webpage from where I know how to in fact obtain useful facts concerning my study and knowledge.

 138. Ο/Η kaki4d togel λέει:

  Have you ever considered writing an ebook or guest authoring on other websites?
  I have a blog based upon on the same ideas you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my audience would
  enjoy your work. If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an email.

 139. Ο/Η Felisha Daigre λέει:

  Whoa all kinds of helpful info!

 140. Ο/Η gading69 λέει:

  Great post however I was wondering if you could write a litte more on this
  subject? I’d be very grateful if you could elaborate a little bit more.
  Bless you!

 141. Ο/Η quietum plus λέει:

  You should be a part of a contest for one of the best websites on the internet.
  I’m going to highly recommend this web site!

  Look at my page; quietum plus

 142. Hi this is somewhat of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG
  editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a
  blog soon but have no coding know-how so I wanted to
  get advice from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

  My web blog Professional Development Training

 143. Ο/Η Adelaide Training λέει:

  I feel this is one of the such a lot vital information for me.
  And i am happy reading your article. But want to observation on few basic things, The web site taste is wonderful, the articles is in reality great
  : D. Just right task, cheers

  Feel free to visit my web-site; Adelaide Training

 144. Ο/Η quietum plus λέει:

  This is my first time pay a visit at here and i am truly pleassant
  to read everthing at alone place.

  Also visit my blog post … quietum plus

 145. Ο/Η Attitude Training λέει:

  What a stuff of un-ambiguity and preserveness of precious knowledge
  about unexpected feelings.

  Also visit my page … Attitude Training

 146. Ο/Η Personal Development λέει:

  Howdy, i read your blog from time to time and i own a similar one and
  i was just curious if you get a lot of spam responses?
  If so how do you stop it, any plugin or anything you can suggest?
  I get so much lately it’s driving me mad so any help is very much appreciated.

  Also visit my site … Personal Development

 147. Ο/Η Short Courses λέει:

  I think this is among the most important information for me.
  And i am glad reading your article. But should remark on few general things, The web site
  style is great, the articles is really nice : D. Good job, cheers

  Feel free to visit my website: Short Courses

 148. Ο/Η quietum plus λέει:

  What’s up, its pleasant paragraph about media print, we
  all be aware of media is a impressive source of
  facts.

  My web site quietum plus

 149. Ο/Η quietum plus λέει:

  What’s up to every body, it’s my first pay a quick visit of this webpage; this weblog consists of amazing
  and actually good stuff in favor of visitors.

  Also visit my blog post – quietum plus

 150. Ο/Η Corporate Courses λέει:

  An intriguing discussion is definitely worth comment.
  There’s no doubt that that you ought to write more on this subject matter, it might not be a taboo subject but usually people do not discuss these topics.
  To the next! All the best!!

  Visit my web site – Corporate Courses

 151. Ο/Η Advanced Training λέει:

  Hello! I know this is somewhat off topic but I was wondering which
  blog platform are you using for this site? I’m
  getting tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at
  alternatives for another platform. I would be fantastic
  if you could point me in the direction of a good platform.

  Have a look at my web blog; Advanced Training

 152. Ο/Η quietum plus λέει:

  whoah this blog is excellent i really like studying your articles.
  Keep up the good work! You know, a lot of individuals are searching round for this information, you
  could help them greatly.

  Feel free to visit my webpage … quietum plus

 153. Ο/Η quietum plus λέει:

  If some one wishes to be updated with most recent technologies after
  that he must be pay a visit this site and be up to date everyday.

  Look into my blog post: quietum plus

 154. Ο/Η quietum plus λέει:

  I needed to thank you for this wonderful read!!
  I definitely enjoyed every little bit of it.
  I have got you book marked to check out new stuff you post…

  Here is my blog post quietum plus

 155. Ο/Η Customised Training λέει:

  Definitely consider that which you stated. Your favorite reason appeared to be on the net the simplest factor to remember of.
  I say to you, I certainly get annoyed while folks think about concerns that they just don’t recognize about.
  You controlled to hit the nail upon the top and
  outlined out the entire thing without having side-effects ,
  people can take a signal. Will likely be back to get more.
  Thanks

  Here is my site Customised Training

 156. Ο/Η quietum plus λέει:

  I love it when folks come together and share ideas.
  Great blog, continue the good work!

  Feel free to visit my web-site; quietum plus

 157. Ο/Η quietum plus λέει:

  I want to to thank you for this good read!! I certainly loved
  every bit of it. I have got you bookmarked to check out new things you post…

  Feel free to visit my website; quietum plus

 158. Ο/Η quietum plus λέει:

  We absolutely love your blog and find nearly all of your post’s to be just what I’m looking for.
  can you offer guest writers to write content for you
  personally? I wouldn’t mind composing a post or elaborating on a
  few of the subjects you write related to here. Again, awesome site!

  Feel free to visit my site quietum plus

 159. Ο/Η quietum plus λέει:

  Keep on working, great job!

  My blog post – quietum plus

 160. Ο/Η Melbourne Courses λέει:

  Hi there just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the
  pictures aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a
  linking issue. I’ve tried it in two different web browsers and both show the same
  results.

  my homepage: Melbourne Courses

 161. Ο/Η Training λέει:

  Hi! I’m at work browsing your blog from my new apple iphone!
  Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your
  posts! Keep up the great work!

  Also visit my blog post: Training

 162. I think the admin of this web site is genuinely working hard in support of his web page, since here every information is quality based stuff.

  Stop by my webpage; Professional Development Training

 163. Ο/Η Office Administration λέει:

  Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.
  Look advanced to far added agreeable from you! However, how can we communicate?

  Here is my web site: Office Administration

 164. Ο/Η Loodgieter Aalst λέει:

  Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for?
  you made blogging look easy. The overall look of your website is great,
  let alone the content!

  Here is my page … Loodgieter Aalst

 165. Ο/Η 로즈카지노 λέει:

  Spot on ԝith this writе-uр, I actually belіeve that this website needs
  а lⲟt moге attention. I’ll probably be returning t᧐
  ѕee more, tһanks for the informаtion!

 166. Ο/Η Plombier Charleroi λέει:

  Hurrah! Finally I got a blog from where I know how to genuinely take valuable data regarding my study
  and knowledge.

  Look at my web page … Plombier Charleroi

 167. I am actually pleased to read this weblog posts which carries plenty of helpful facts,
  thanks for providing such information.

 168. Ο/Η car rental dubai airport λέει:

  Hello! I just would like to offer you a big thumbs up for your great info
  you have here on this post. I’ll be coming back to your
  site for more soon.

 169. Ο/Η oxheart tomato λέει:

  Hey there! I’ve been reading your site for a long time now and
  finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Houston Texas!
  Just wanted to say keep up the great job!

  My homepage … oxheart tomato

 170. Ο/Η yellow tomatoes λέει:

  I’m truly enjoying the design and layout of your site. It’s a very easy on the eyes
  which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out
  a developer to create your theme? Exceptional work!

  Also visit my webpage :: yellow tomatoes

 171. Ο/Η Teal Stratus Technologies λέει:

  I am not sure where you’re getting your information, but good
  topic. I needs to spend some time learning more or understanding more.
  Thanks for excellent info I was looking for this info for my mission.

  Also visit my blog :: Teal Stratus Technologies

 172. Ο/Η cloud compliance λέει:

  What’s up friends, its great piece of writing about
  educationand entirely explained, keep it up all the time.

  Also visit my website: cloud compliance

 173. Ο/Η sensasi898 λέει:

  Hey very interesting blog!

  Here is my page; sensasi898

 174. Ο/Η yellow tomatoes λέει:

  Wow, this paragraph is pleasant, my sister is analyzing such things, thus I am going to convey
  her.

  My website; yellow tomatoes

 175. Ο/Η Teal Stratus λέει:

  I am regular reader, how are you everybody? This article
  posted at this web site is really fastidious.

  my site – Teal Stratus

 176. Ο/Η cherry tomatoes λέει:

  I just couldn’t depart your site prior to suggesting that I extremely
  loved the usual information a person provide for your visitors?
  Is going to be again often to check out new posts

  My webpage; cherry tomatoes

 177. Ο/Η slots λέει:

  For the reason that the admin of this web page is working, no doubt very
  shortly it will be well-known, due to its quality contents.

 178. Hi there to every one, the contents existing at
  this web page are actually remarkable for people experience, well, keep up the nice work fellows.

 179. Ο/Η Orthodontie λέει:

  I got this website from my buddy who told me on the topic
  of this web site and at the moment this time I am visiting this website and reading very
  informative articles here.

  Have a look at my page: Orthodontie

 180. Ο/Η What is a Webinar λέει:

  I’m not sure why but this site is loading very slow for me.
  What is a Webinar anyone else
  having this issue or is it a problem on my end? I’ll
  check back later on and see if the problem still exists.

 181. Ο/Η What is a CRM λέει:

  Great blog here! Also your website loads up fast! What is a CRM web host are
  you using? Can I get your affiliate link to your host?
  I wish my web site loaded up as quickly as yours lol

 182. Ο/Η What is a CRM λέει:

  Hey I know this What is a CRM
  off topic but I was wondering if you knew of any widgets
  I could add to my blog that automatically tweet my
  newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for
  quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like
  this. Please let me know if you run into anything.

  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 183. Ο/Η Mutuelle orthodontie λέει:

  Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I’ve really
  enjoyed surfing around your blog posts. In any case I’ll
  be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

  My site – Mutuelle orthodontie

 184. Ο/Η Cristiano Ronaldo Jr λέει:

  I visited multiple sites except the audio feature for audio songs current at this site is really fabulous.

  my web page :: Cristiano Ronaldo Jr

 185. Ο/Η telegram scammer λέει:

  I got this web page from my friend who shared with me concerning this web site and now this
  time I am visiting this web site and reading very informative
  content at this time.

 186. Ο/Η Orthodontie Grenoble λέει:

  Hi there very cool blog!! Guy .. Excellent .. Superb .. I will bookmark your blog and take the feeds also?
  I’m happy to find a lot of helpful info here in the publish, we’d like work out extra strategies
  in this regard, thank you for sharing. . . . . .

  my website; Orthodontie Grenoble

 187. Ο/Η What is a publisher λέει:

  Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back to your weblog?
  My blog site What is a publisher in the very same area of interest as yours and my
  users would certainly benefit from a lot of
  the information you present here. Please let me know if this ok with you.
  Many thanks!

 188. Ο/Η Bitcoin Halving λέει:

  I think that is among the such a lot vital info for
  me. And i am satisfied reading your article. However wanna commentary on few normal issues, The website taste is wonderful,
  the articles is actually excellent : D. Good
  process, cheers

  Feel free to surf to my web blog: Bitcoin Halving

 189. Ο/Η Antonela Roccuzzo λέει:

  It’s actually a great and helpful piece of info.
  I’m happy that you just shared this useful info with us.
  Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

  Check out my blog … Antonela Roccuzzo

 190. Ο/Η Orthodontie remboursement λέει:

  Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I
  could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time
  and was hoping maybe you would have some experience with something like
  this. Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

  Feel free to visit my web-site: Orthodontie remboursement

 191. Ο/Η Cabinet orthodontie λέει:

  I have read some just right stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting.
  I wonder how much attempt you put to create this sort of excellent informative site.

  my web site; Cabinet orthodontie

 192. Ο/Η Ken Jeong’s Net Worth λέει:

  Heya i’m for the primary time here. I came across this board
  and I in finding It really useful & it helped me out
  a lot. I’m hoping to offer something back and help others like you aided
  me.

  Look at my blog post – Ken Jeong’s Net Worth

 193. Ο/Η Orthodontie Grenoble λέει:

  Pretty! This has been an incredibly wonderful post. Thank you for
  providing these details.

  Also visit my web page; Orthodontie Grenoble

 194. Ο/Η Ken Jeong’s Net Worth λέει:

  Hi there it’s me, I am also visiting this site daily, this web
  page is genuinely fastidious and the people are genuinely sharing good thoughts.

  Visit my homepage – Ken Jeong’s Net Worth

 195. Ο/Η Ken Jeong’s Net Worth λέει:

  Quality posts is the crucial to attract the viewers to pay a visit the
  web site, that’s what this web site is providing.

  my website; Ken Jeong’s Net Worth

 196. Ο/Η What is a publisher λέει:

  I’m amazed, I have to admit. Rarely do I come across a blog that’s equally educative and engaging, and without a doubt, you have hit the nail
  on the head. The problem What is a publisher something that
  too few folks are speaking intelligently about.
  Now i’m very happy I stumbled across this in my search for
  something concerning this.

 197. Ο/Η Orthodontie remboursement λέει:

  Thank you for another informative blog. The place else could I am
  getting that kind of info written in such a perfect method?
  I have a venture that I am simply now running on,
  and I have been at the look out for such information.

  my page: Orthodontie remboursement

 198. Ο/Η Orthodontie adulte λέει:

  Hi, i read your blog from time to time and i own a similar
  one and i was just wondering if you get a lot of spam feedback?
  If so how do you stop it, any plugin or anything you can recommend?
  I get so much lately it’s driving me crazy so any assistance is very much appreciated.

  Look at my web page … Orthodontie adulte

 199. Ο/Η What Is On-Page SEO λέει:

  Hello There. I found your blog using msn. This What Is On-Page SEO a really well written article.

  I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful info.

  Thanks for the post. I’ll definitely return.

 200. Ο/Η Orthodontiste Grenoble λέει:

  Hello, i read your blog occasionally and i own a
  similar one and i was just wondering if you get a lot of
  spam remarks? If so how do you stop it, any plugin or anything
  you can recommend? I get so much lately it’s
  driving me crazy so any support is very much appreciated.

  Feel free to visit my blog post … Orthodontiste Grenoble

 201. Ο/Η Orthodontie λέει:

  Greetings! Very useful advice in this particular
  article! It is the little changes that make the most significant changes.
  Thanks for sharing!

  Feel free to visit my homepage – Orthodontie

 202. Ο/Η Cabinet orthodontie λέει:

  Thank you for every other magnificent post. The place
  else could anyone get that kind of information in such a
  perfect manner of writing? I have a presentation subsequent week, and I’m at the search for such information.

  Visit my webpage; Cabinet orthodontie

 203. Ο/Η Gouttières λέει:

  Hey! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to take
  a look. I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting this to
  my followers! Fantastic blog and amazing design.

  Look at my page – Gouttières

 204. However, if your chat partner appreciates chatting free cam girls, you can close general chat and have a live chat with woman one-to-one completely free of extra payments

 205. Ο/Η sw engineer λέει:

  Hello I am so excited I found your website, I really found you by error, while
  I was searching on Aol for something else, Anyhow I am here now and would just like to say kudos
  for a marvelous post and a all round entertaining blog (I also
  love the theme/design), I don’t have time to go through it all at the moment but I have bookmarked it and also
  added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more,
  Please do keep up the fantastic work.

  Also visit my web site; sw engineer

 206. Ο/Η 로즈카지노 쿠폰 λέει:

  Fantastic post however I was wanting to know if you could write a litte more on this subject?
  I’d be very thankful if you could elaborate a little bit further.
  Many thanks!

  Feel free to surf to my blog – 로즈카지노 쿠폰

 207. Ο/Η 헤라카지노먹튀 λέει:

  Its not my first time to pay a visit this website, i am
  browsing this website dailly and take good information from here daily.

  Also visit my page: 헤라카지노먹튀

 208. Ο/Η 로즈카지노 도메인 λέει:

  Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.

  Look advanced to more added agreeable from you!
  By the way, how can we communicate?

  Look at my blog; 로즈카지노 도메인

 209. Ο/Η betano apostas λέει:

  Greetings! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers
  and starting a new project in a community in the same niche.
  Your blog provided us valuable information to work on. You have done a outstanding job!

  Visit my homepage: betano apostas

 210. Ο/Η gạt mưa ford ranger λέει:

  Hello! I know this is sort of off-topic but I had to ask.
  Does operating a well-established blog such as yours require
  a massive amount work? I’m completely new to operating
  a blog but I do write in my journal on a daily basis. I’d like to start
  a blog so I can share my own experience and thoughts online.
  Please let me know if you have any recommendations or tips for new aspiring bloggers.
  Thankyou!

  my web site … gạt mưa ford ranger

 211. Ο/Η gạt mưa λέει:

  I know this website offers quality based posts and other stuff, is there
  any other web site which offers these kinds of information in quality?

  Feel free to visit my blog :: gạt mưa

 212. Ο/Η meditation for beginners λέει:

  I was curious if you ever considered changing the layout of your site?

  Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content
  so people could connect with it better. Youve got an awful lot of
  text meditation for beginners
  only having 1 or 2 pictures. Maybe you could
  space it out better?

 213. Ο/Η resume builder λέει:

  Hello there! This article could not be written any better!

  Going through this article reminds me of my previous roommate!

  He constantly kept talking about this. I will
  forward this article to him. Pretty sure he will have a great read.
  I appreciate you for sharing!

  Have a look at my web page :: resume builder

 214. Ο/Η 로즈카지노 도메인 λέει:

  Pretty component of content. I just stumbled upon your
  weblog and in accession capital to say that I acquire in fact loved account your weblog posts.
  Any way I will be subscribing for your augment and even I success you get admission to persistently fast.

  Here is my web page … 로즈카지노 도메인

 215. Ο/Η striped tomatoes λέει:

  You could definitely see your enthusiasm within the
  article you write. The sector hopes for even more passionate writers such as you
  who aren’t afraid to say how they believe. All the time follow your heart.

  Feel free to visit my web page; striped tomatoes

 216. It’s remarkable to visit this site and reading the views
  of all mates concerning this paragraph, while I am also eager of getting familiarity.

  Feel free to surf to my site: cần gạt nước ô tô

 217. Ο/Η oxheart tomato λέει:

  hello!,I like your writing so a lot! percentage we keep in touch
  more about your article on AOL? I require a
  specialist in this house to unravel my problem.
  Maybe that is you! Taking a look forward to peer you.

  Also visit my web blog: oxheart tomato

 218. Ο/Η white tomatoes λέει:

  Hey just wanted to give you a quick heads up.
  The text in your article seem to be running off the screen in Safari.

  I’m not sure if this is a format issue or something to do with web
  browser compatibility but I thought I’d post to let you know.
  The style and design look great though! Hope you get the
  issue solved soon. Cheers

  My homepage; white tomatoes

 219. Ο/Η single size bed λέει:

  I am curious to find out what blog platform you have been utilizing?
  I’m experiencing some small security problems with my latest website and I would like to find something
  more secure. Do you have any suggestions?

  Review my web-site: single size bed

 220. Ο/Η study table singapore λέει:

  What’s up mates, how is all, and what you desire to say about this
  piece of writing, in my view its genuinely awesome for me.

  Here is my blog … study table singapore

 221. Ο/Η helpware λέει:

  Top 10 Customer Support Outsourcing Companies in 2023 | Helpware
  Outsourcing customer support is a great way to provide affordable but reliable
  service to your clients. Whether for voice or non-voice applications,
  there are plenty of excellent customer support…

  Written by Dana Mahoney
  Sunday, Jan 22
  Table of Contents
  Outsourcing customer support is a great way
  to provide affordable but reliable service to your clients.
  Whether for voice or non-voice applications, there are plenty of excellent customer
  support outsourcing companies that fit every
  requirement.
  But then again, why even think about outsourcing? Isn’t local talent good
  enough to provide the service needed by a company’s customers?
  Plus, wouldn’t it be a disservice to customers if a
  company farms out its frontline operations to contractors?

  What Is Customer Support Outsourcing?

  By now, the best customer service companies should know the value of
  customer support and why it’s an essential cog in an organization. Like
  sales and marketing, customer service should already be in play during a company’s first day, as they are the group that comes
  into direct contact with clients.
  The main goal of customer support is to keep customers happy by attending to their needs and responding to
  their questions. However, it’s also a way to instill loyalty and generate
  additional sales. To do so, an outsourcing company must have its support team available whenever
  the customer needs it. Outsourcing customer
  support allows companies to maintain an around-the-clock service team managed by industry veterans and experts.

  Advantages of Customer Support Outsourcing
  Admittedly, not all company startups have leaders who are experts in every facet of their operations.

  Given their many responsibilities, many startup founders accept that
  they can’t do everything themselves. Non-core competencies such
  as customer service can benefit from outsourcing.

  Turning the service over to competent experts lets companies benefit from a bigger source of
  talent from all over the world. At the same time, companies that outsource customer support enjoy reduced payroll without sacrificing service quality.
  Other benefits of outsourcing include:
  More Opportunities to Grow the Business
  By assigning customer support to expert outsourcing
  service providers, leaders can instead turn to scaling the business.
  Overseeing the day-to-day operations can already take much of
  management’s time, and customer support is equally demanding.
  To help executives focus on the big picture, they’ll need to partner with the best
  service companies that know what they’re doing.

  Enhance Customer Experience
  Given the opportunity to communicate and interact with customer service,
  many customers will express their satisfaction in getting their voices
  heard. If customer service companies and their team address customers’ issues in a
  satisfactory way, they’re more than likely to remain customers.

  A pleasant customer experience will almost always lead to
  longer retention and a significantly higher customer lifetime value (CLV).
  This isn’t to say a stellar customer experience is
  only possible through outsourcing. Rather, the chances of
  improving customer satisfaction come with a continuous and
  consistent level of service. Providing a highly specialized, dedicated team of professionals from
  day one is a great way to achieve this quickly.

  Top 10 Customer Support Outsourcing Companies

  We’ve narrowed down the list of companies with great customer service to the top 10
  most prominent ones in 2022. We’ll also provide a brief description and highlight the main strong points of each
  outsourcing company.
  1. Helpware

  Helpware started in 2015 with the initial goal of providing support
  to startup companies. Over the years, the company has
  grown big and is confident enough to provide both enterprise and small business customer
  service outsourcing solutions.
  Providing back office, technical, and customer support, Helpware specializes in assisting companies in various
  support areas. This includes Omnichannel Customer Support, Technical & IT
  Support, Content Moderation, CX Consulting Services, Back Office Support, Data Labeling, Digital Marketing Solutions, and Cyber Security.
  The company provides only dedicated agents, in-house training, and equipment to help its clients boost their productivity from day one.

  Now it’s one of the top customer service companies in the US and European markets with numerous awards and positive reviews from satisfied
  clients on Clutch and other reputable platforms. Helpware’s people-focused culture seems very attractive to businesses sharing the same philosophy.

  Pros:
  Shows outstanding flexibility when providing for clients’ specific needs.
  This means its support can scale along with your company’s growth.

  Offers turn-key solutions, so you don’t have to look for either
  option separately.
  Helpware’s focused on developing its people and their
  skills and it pays off handsomely, especially in customer
  support outsourcing contracts. Some global brands are happy to have their customer support
  outsourced to Helpware.
  2. Sykes

  U.S.-based Sykes is one of the pioneers of the BPO industry.

  Established in 1995, the company trailblazed its way to the
  top and was one of the first BPOs to open multiple locations.

  In 2021, the Sitel Group acquired Sykes to widen its reach and
  increase its capacity.
  Sykes is one of the top 10 service companies and leading service providers of
  demand generation and customer engagement services,
  with clients included in the top 2000 companies
  worldwide. At the core of Sykes’ business are its staple services:
  outsourcing, customer experience, service to sales, digital transformation, and brand extension.
  Pros:
  Sykes maintains a pool of service agents from its clients’ home countries.

  The company is well-versed in matters concerning data privacy.

  Specifically, Sykes follows various privacy guidelines, including HIPAA compliance and Payment Card
  Industry (PCI) data security certification.

  3. Ascensos

  Founded in 2013 in the UK, Ascensos is one of those outsourced customer service companies that wanted to change the customer
  experience by applying a personal touch to customer care.

  The company is now Europe’s number-one customer support outsourcing company, providing bespoke
  customer experience solutions to clients around the world.
  In addition, its contact center operation locations include the
  UK, Romania, Turkey, and South Africa.
  Pros:
  Ascensos is more nearshore than an offshore support center, so location and time zone differences aren’t as pronounced as operations in Asia and South America.

  Companies that outsource customer service to
  Ascensos value the fact that it supports diversity and
  inclusivity among staff while focusing on promoting happiness as a key asset among its
  workforce.
  Although there aren’t any published pricing rates, instead,
  Ascensos will individually respond to requests for quotes, the prices of this outsourcing customer service company
  are more than affordable.
  4. Teleperformance

  With more than 40 years of experience in the BPO industry,
  Teleperformance is an established leader in solution design, business optimization strategies, and front-office customer support.
  It also offers back-office services such as finance
  and accounting, collections, and technical support.

  Pros:
  Teleperformance is a truly global service provider.
  It operates in 80 countries and employs more than 330,000 agents speaking
  over 265 languages and deservedly belongs to a league
  of good customer service companies. You won’t find it difficult
  to get support in the language and location you require.

  Clients also appreciate the company’s expertise in providing omnichannel solutions.

  5. VXI

  VXI Global Solutions is one of those outsourcing agencies that
  offer customer care and customer experience (CX) solutions to some of today’s major global
  brands. In addition, the company offers contact center and BPO services, omnichannel and multilingual support, software development,
  CX innovation, quality assurance (QA), and infrastructure outsourcing.

  VXI employs more than 35,000 workers in 43 countries throughout North America,
  Asia, Europe, and the Caribbean.
  The company also prides itself on its ability to help clients resolve major CX and
  employee experience (EX) pain points and take their customer service
  systems to the next level. Like any modern BPO, VXI employs omnichannel support services to enhance communication coverage for clients.
  Also, VXI provides additional analytics and insights generation services so clients can learn as they
  go.
  Pros:
  High CX expertise leads to enhanced customer and employee experience.

  VXI displays an uncanny ability to scale up or down to fit its client’s capabilities.

  6. InfluX

  In its quest to build the world’s first remote-only CX team,
  InfluX managed to recruit employees from more than 120 cities worldwide.
  This strategy also lets them provide 24-hour customer support outsourcing solutions within the client’s time zone.
  In addition, InfluX creates specialized customer experiences that reflect the client’s vision, voice, and values.

  Pros:
  Less dependence on automation and more on human interaction make
  for a better customer experience.
  Having employees in every time zone solves the common offshore problem of mismatched
  time schedules between clients and outsourcing companies.

  Pay-as-go pricing may be attractive to some clients who prefer flexible packages.

  7. Skycom

  Skycom is also on the list of nearshore outsourcing companies
  that specialize in multi-continent support services.
  The company employs native English contact center agents with experience in multiple
  industries. Skycom also offers a full range of services, including business process outsourcing, telemarketing and sales, customer support, and healthcare.

  With more than 15 years of experience, Skycom also employs over 2,000 workers assigned
  to 35 clients in five countries.
  Pros:
  Nearshore operations mean fewer problems dealing with time zone and distance
  differences.
  Skycom covers a wide range of industries, including healthcare, travel, utilities, IT, finance, retail,
  and telecommunications.
  8. Integra

  Integra’s differentiator is its focus
  on training its workforce in customer psychology. This means
  company-provided support agents are more sensitive in detecting changes in the customer’s voice or tone.
  As a result, they can respond to these changes to defuse any tension and lead the customer into a more positive mindset.
  Starting with four employees in 2004, Integra currently employs more than 1,400 workers stationed across four countries.
  It handles customer service duties over the phone, email, live chat, or social media.

  Pros:
  Integra offers some of the most cost-effective
  solutions in the industry.
  Sales psychology is also an incredible asset to have if you work in a customer support outsourcing company.

  9. Telus

  Telus International is one of the world’s leading digital CX innovators.
  In particular, it designs and produces next-generation digital solutions for brands all over the world.
  This is one of the Canadian top IT outsourcing companies that provide
  IT services and multilingual customer service to industries such as technology, media,
  communications, eCommerce, financial technology, travel, hospitality, automotive,
  healthcare, and games.
  Pros:
  Telus International is a premium multilingual contact center.
  It is one of those IT support outsourcing companies that
  offer top-tier customer support services in various countries and more than 50
  languages.
  Telus is famous among IT services outsourcing companies
  for organizing an annual charitable initiative called “Telus Days of Giving.” In particular, the company taps 225,000 volunteers from
  its offices to complete various service projects across its
  many host countries.
  10. Arise

  Arise is a 25-year-old United States-based company that specializes in providing support outsourcing services
  across the USA. It employs more than 60,000 remote agents in the U.S., Canada,
  and the United Kingdom. Unlike a traditional BPO, Arise utilizes a
  network of service partners to provide the needed customer
  service experiences. In addition, the Arise Platform helps companies
  lower expenses. As a result, Arise clients report an average
  25% reduction in contact center service total costs,
  which is why clients want to outsource customer service small business really
  needs.
  Pros:
  Arise deploys a tiered security approach in its communications with clients.
  This ensures they preserve the confidentiality of documents or files
  sent over. It also means Arise conforms to widely accepted data privacy regulations such as HIPAA,
  CCPA, and others.
  Arise also focuses its employment on local talent, hiring
  residents of the U.S., UK, and Canada. This means stable employment for the company and an easier method of hiring
  or replacing staff members.
  Choose the Best Outsourcing Companies That Fit Your Needs
  Deciding which outsourcing providers to contact
  for your customer support outsourcing needs? Perform the necessary research
  before settling on your choice. For instance, some customer service outsource companies on our list might command a pricing structure
  higher than what your budget holds.
  In addition, consider your company’s specific requirements and areas for improvement.
  Do you need a customer support team focused on CX? Or, do you prefer having sales
  psychology-trained outbound callers who can close deals?
  Finally, does the appeal of higher-cost nearshoring resonate better than offshore talents
  a few time zones away?
  No one-size-fits-all solution exists when it comes to
  customer support outsourcing. However, if you want a highly flexible and secure customer service solution that utilizes modern technology throughout the various stages, try the best companies for customer
  service. These largest outsourcing companies not only supply the
  best talent, but also the best equipment and training
  to prepare them.

 222. Ο/Η tomato reviews λέει:

  No matter if some one searches for his required thing, therefore he/she wishes to be available that in detail, therefore that thing is maintained over here.

  My homepage; tomato reviews

 223. Ο/Η Blane Horton Tomatoes λέει:

  I all the time emailed this webpage post page to all my friends,
  since if like to read it next my friends will too.

  Also visit my page; Blane Horton Tomatoes

 224. Ο/Η orange tomatoes λέει:

  Pretty element of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that
  I get actually enjoyed account your blog posts.
  Anyway I will be subscribing for your feeds and even I fulfillment you get right of entry to consistently rapidly.

  Here is my page :: orange tomatoes

 225. Ο/Η rare tomato seeds λέει:

  Howdy! I could have sworn I’ve visited your blog before but
  after going through many of the articles I realized it’s new to me.
  Nonetheless, I’m definitely pleased I discovered it and I’ll be bookmarking it and checking back often!

  Here is my homepage: rare tomato seeds

 226. Ο/Η home grown tomatoes λέει:

  I must thank you for the efforts you have put in penning this website.

  I really hope to see the same high-grade content from you later on as well.
  In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my very own blog now 😉

  Feel free to visit my blog post … home grown tomatoes

 227. Ο/Η beefsteak tomato λέει:

  Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my
  blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping
  maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

  my blog; beefsteak tomato

 228. Ο/Η dwarf tomato seeds λέει:

  I wanted to thank you for this fantastic read!! I absolutely loved every little bit of it.
  I have got you book-marked to look at new stuff you post…

  Also visit my webpage; dwarf tomato seeds

 229. Ο/Η Blane Horton Tomatoes λέει:

  Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article.

  I’ll make sure to bookmark it and come back to read more of your useful info.

  Thanks for the post. I’ll certainly comeback.

  Feel free to surf to my web blog … Blane Horton Tomatoes

 230. Ο/Η Piennolo tomato λέει:

  Hi, i think that i saw you visited my blog so i came to “return the
  favor”.I am attempting to find things to improve my site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

  Review my page :: Piennolo tomato

 231. Ο/Η white tomatoes λέει:

  The other day, while I was at work, my sister stole my iphone
  and tested to see if it can survive a 40 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now destroyed and
  she has 83 views. I know this is totally off topic but I had to share it with someone!

  Here is my page :: white tomatoes

 232. Ο/Η can i rent car in dubai λέει:

  Terrific work! That is the type of info that are meant to be shared across the web.

  Disgrace on Google for no longer positioning this put up upper!
  Come on over and talk over with my website . Thank you =)

 233. Ο/Η dwarf tomatoes λέει:

  Excellent post. I was checking continuously this blog and I’m impressed!
  Extremely useful information particularly the last part :
  ) I care for such info a lot. I was seeking this certain info for a very long time.
  Thank you and best of luck.

  Also visit my web-site :: dwarf tomatoes

 234. Ο/Η heirloom tomatoes λέει:

  It’s very trouble-free to find out any matter on net as compared
  to textbooks, as I found this paragraph at this web site.

  My homepage heirloom tomatoes

 235. Ο/Η Curtis Cheek tomato seeds λέει:

  It’s actually a nice and useful piece of information. I am satisfied that you just shared this helpful information with us.
  Please keep us up to date like this. Thanks
  for sharing.

  Stop by my website … Curtis Cheek tomato seeds

 236. Ο/Η giant tomatoes λέει:

  I think this is one of the most vital information for me.
  And i’m glad reading your article. But wanna remark on few
  general things, The website style is perfect, the articles is really nice : D.
  Good job, cheers

  Here is my page … giant tomatoes

 237. Ο/Η micro dwarf tomatoes λέει:

  I loved as much as you’ll receive carried out right here.
  The sketch is tasteful, your authored subject matter
  stylish. nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering the following.

  unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly a
  lot often inside case you shield this increase.

  my web site; micro dwarf tomatoes

 238. Ο/Η home grown tomatoes λέει:

  Wonderful, what a website it is! This website gives helpful facts to us, keep it up.

  my page: home grown tomatoes

 239. Ο/Η home grown tomatoes λέει:

  I’m curious to find out what blog platform you happen to
  be working with? I’m experiencing some small security problems with my latest site and I would like to
  find something more secure. Do you have any recommendations?

  Review my webpage home grown tomatoes

 240. Ο/Η Curtis Cheek tomato seeds λέει:

  I think the admin of this web page is really working hard in support of his web page, since here every data is quality
  based material.

  my webpage :: Curtis Cheek tomato seeds

 241. Ο/Η heirloom tomatoes λέει:

  For the reason that the admin of this web page is working, no uncertainty very quickly it will be well-known, due to its quality contents.

  Review my homepage; heirloom tomatoes

 242. Ο/Η mid-season tomatoes λέει:

  Everyone loves what you guys are usually up too. Such clever work and exposure!
  Keep up the excellent works guys I’ve added you guys to blogroll.

  Check out my page mid-season tomatoes

 243. Ο/Η Curtis Cheek tomato seeds λέει:

  Thanks for the auspicious writeup. It if truth be
  told was a amusement account it. Look advanced to far delivered
  agreeable from you! However, how can we keep up a correspondence?

  My web site … Curtis Cheek tomato seeds

 244. Ο/Η white tomatoes λέει:

  Everything is very open with a precise explanation of the challenges.

  It was definitely informative. Your site is very
  helpful. Many thanks for sharing!

  Feel free to surf to my page … white tomatoes

 245. Ο/Η valued customers λέει:

  Hello, its pleasant article about media print, we
  all be familiar with media is a wonderful source of
  facts.

  Feel free to visit my website valued customers

 246. Ο/Η striped tomatoes λέει:

  Since the admin of this site is working, no question very quickly it will be famous, due to its feature contents.

  Feel free to surf to my website … striped tomatoes

 247. Ο/Η can i rent car in dubai λέει:

  We absolutely love your blog and find many of your post’s to
  be exactly I’m looking for. can you offer guest writers
  to write content for yourself? I wouldn’t mind writing a post or elaborating on many of the subjects you
  write concerning here. Again, awesome blog!

 248. طراحی هودی به گونه ای است که می توان آن
  را با هر سبک پوشش و استایلی ست و هماهنگ
  کرد. یکی از دلایل مهمی که لباس هودی پسرانه تا این حد مورد محبوبیت قرار گرفته کیفیت جنس و تنوع طرح در آن است.

  این هودی ریک و مورتی برند برشکا طرح و رنگ دگیری نیز دارد که می‌توانید پیش از خرید آن را هم ببینید.

 249. If you are going for most excellent contents like I do, simply
  pay a quick visit this website every day for the reason that
  it gives quality contents, thanks

 250. Ο/Η car rental dubai mall λέει:

  I loved as much as you’ll receive carried out right here.
  The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an edginess over that you
  wish be delivering the following. unwell unquestionably come
  further formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

 251. کلاه فرق هودی و سویشرت است زیرا هودی ها دارای یک کلاه مانند جنس خودشان هستند که
  دارای دو بند می باشند اما سویشرت ها
  معمولا بدون کلاه تولید می شوند که از این رو مهم ترین تفاوت
  هودی و سویشرت، کلاه می باشد.

  سلام! روی پیامرسان مورد نظر کلید
  کنید و با کارشناس فروش گفتگو کنید

 252. Ο/Η Amazon EC2 AMI λέει:

  Hello there, You have done an excellent job. I’ll
  certainly digg it and personally suggest to my friends. I am
  sure they will be benefited from this website.

  My web blog; Amazon EC2 AMI

 253. Ο/Η Amazon AMI λέει:

  Generally I don’t read post on blogs, but I would like
  to say that this write-up very pressured me to check out and do it!
  Your writing style has been amazed me. Thank you, quite great post.

  Stop by my page; Amazon AMI

 254. Ο/Η 타이 홈타이 λέει:

  Hey just wanted to give you a quick heads up.
  The words in your post seem to be running off the screen in Chrome.
  I’m not sure if this is a formatting issue or something to
  do with internet browser compatibility but I figured I’d post to
  let you know. The design look great though! Hope you get the
  problem solved soon. Many thanks

  My site 타이 홈타이

 255. Ο/Η 출장안마 λέει:

  Simply want to say your article is as amazing.
  The clarity on your put up is just nice and that i
  could suppose you’re a professional on this subject.
  Fine with your permission let me to clutch your RSS feed to stay updated with approaching post.
  Thanks a million and please carry on the enjoyable work.

  Feel free to visit my web site – 출장안마

 256. Ο/Η slot online λέει:

  I used to be able to find good information from your blog articles.

 257. Ο/Η gạt kính ô tô λέει:

  Heya this is kind of of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding skills so I
  wanted to get guidance from someone with experience. Any help would
  be greatly appreciated!

  Here is my web-site gạt kính ô tô

 258. Ο/Η 출장 홈타이 λέει:

  Thankfulness to my father who told me concerning this blog, this
  weblog is genuinely awesome.

  Also visit my webpage: 출장 홈타이

 259. Ο/Η gạt mưa kia morning λέει:

  Today, I went to the beachfront with my children. I found a sea
  shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and
  screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.

  She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!

  Also visit my homepage gạt mưa kia morning

 260. Ο/Η gạt nước oto λέει:

  If you desire to get a good deal from this article then you have to apply such methods to your won website.

  Here is my blog post – gạt nước oto

 261. Ο/Η gạt mưa fortuner λέει:

  What’s up to every body, it’s my first pay a quick visit of this webpage; this blog includes remarkable and in fact excellent data for visitors.

  My page: gạt mưa fortuner

 262. Ο/Η fotógrafo vila velha λέει:

  Asking questions are truly good thing if you are not
  understanding something entirely, but this paragraph gives
  good understanding even.

 263. Ο/Η thay lưỡi gạt mưa λέει:

  Unquestionably consider that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the internet the simplest thing to be aware of.
  I say to you, I certainly get irked whilst other
  folks consider concerns that they plainly do not recognize about.
  You managed to hit the nail upon the top as well as
  outlined out the whole thing without having side effect , folks can take a signal.
  Will probably be again to get more. Thank you

  my website – thay lưỡi gạt mưa

 264. Ο/Η lưỡi gạt mưa ô tô λέει:

  Pretty nice post. I just stumbled upon your
  blog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts.
  After all I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

  Feel free to surf to my homepage lưỡi gạt mưa ô tô

 265. Ο/Η gat mua oto λέει:

  You’ve made some good points there. I checked on the web
  to learn more about the issue and found most people will go along
  with your views on this website.

  My web site … gat mua oto

 266. Ο/Η gạt mưa vios λέει:

  Fantastic website you have here but I was curious
  if you knew of any discussion boards that cover the same topics discussed in this article?
  I’d really like to be a part of community where I can get feedback from other knowledgeable people that share the same interest.

  If you have any recommendations, please let me
  know. Appreciate it!

  my web-site … gạt mưa vios

 267. Genuinely no matter if someone doesn’t understand after that its up to
  other visitors that they will help, so here it happens.

  Here is my web page bộ cần gạt mưa ô tô vios chính hãng

 268. Ο/Η koi toto λέει:

  Yes! Finally someone writes about koitoto.

 269. Ο/Η hyaluronic acid λέει:

  Excellent way of telling, and fastidious paragraph to obtain data regarding my presentation focus,
  which i am going to present in school.

  Visit my web page – hyaluronic acid

 270. Ο/Η EC2 AMI λέει:

  magnificent issues altogether, you simply received a logo new reader.

  What would you suggest in regards to your publish that you just made some days in the past?
  Any certain?

  Also visit my webpage :: EC2 AMI

 271. Ο/Η hyaluronic acid λέει:

  Hello, i think that i saw you visited my website so i came to return the prefer?.I’m
  attempting to to find issues to enhance my website!I suppose its adequate
  to use some of your concepts!!

  My blog post hyaluronic acid

 272. Ο/Η gading168 λέει:

  First of all I want to say superb blog! I had a quick question which I’d like to ask if
  you do not mind. I was interested to know how you center yourself and clear your thoughts before writing.

  I have had a tough time clearing my thoughts in getting my thoughts out.
  I do take pleasure in writing however it just seems like the
  first 10 to 15 minutes are generally wasted just trying to figure out how to begin.
  Any recommendations or hints? Thank you!

 273. Your style is very unique in comparison to other folks I have read stuff from.
  I appreciate you for posting when you have the opportunity, Guess
  I’ll just bookmark this site.

  Feel free to visit my homepage; Custom Wallets Manufacturer

 274. Ο/Η collagen tablets λέει:

  I got this website from my friend who shared with
  me regarding this web page and now this time I am visiting this web site and reading
  very informative posts at this time.

  my website: collagen tablets

 275. I used to be suggested this blog by my cousin. I
  am not certain whether or not this put up is written through him as no
  one else recognize such particular approximately my trouble.
  You’re incredible! Thank you!

  Here is my page; Leather Products Manufacturer

 276. Ο/Η cv curriculum vitae λέει:

  Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add
  to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.

  I’ve been looking for a plug-in like this for quite
  some time and was hoping maybe you would have some experience with
  something like this. Please let me know if you run into anything.

  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

  my blog post cv curriculum vitae

 277. Ο/Η cv template λέει:

  Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me
  out much. I hope to give something back and aid others like you aided me.

  Here is my site – cv template

 278. Ο/Η collagen λέει:

  Hey! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to give it a look.
  I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will be tweeting
  this to my followers! Outstanding blog and great design.

  my homepage collagen

 279. Ο/Η resume builder λέει:

  Howdy! Would you mind if I share your blog with my zynga group?

  There’s a lot of people that I think would really appreciate your content.
  Please let me know. Thank you

  My site :: resume builder

 280. Hi! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers?

  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing
  a few months of hard work due to no back up. Do you have any methods to protect
  against hackers?

  My webpage – Private Label Leather Goods Manufacturer

 281. Ο/Η best proxy λέει:

  This is really interesting, You’re a very skilled blogger.
  I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post.
  Also, I have shared your web site in my
  social networks!

 282. Nice blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?

  A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog shine.
  Please let me know where you got your theme. Appreciate it

  Also visit my web blog: Leather Backpacks Manufacturer

 283. Ο/Η EC2 AMI λέει:

  Hello, after reading this awesome post i am also happy to share my knowledge here
  with friends.

  Here is my web-site EC2 AMI

 284. Ο/Η create your resume λέει:

  I’m pretty pleased to uncover this website. I want to to
  thank you for ones time for this particularly wonderful read!!

  I definitely liked every bit of it and I have you book-marked to check out new stuff on create your resume website.

 285. Ο/Η resume builder λέει:

  Hi there friends, how is all, and what you want to say
  about this article, in my view its genuinely awesome in support
  of me.

  Also visit my homepage … resume builder

 286. Ο/Η build your resume λέει:

  build your resume way
  of telling the whole thing in this article is really fastidious, every
  one can easily know it, Thanks a lot.

 287. Ο/Η build your resume λέει:

  I used to be suggested this web site via my cousin. I am now not sure whether this put up is written through him as nobody
  else recognize such specific about my problem. You are
  amazing! Thanks!

  Take a look at my blog: build your resume

 288. Ο/Η cv curriculum vitae λέει:

  I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good.
  I do not know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

  my web page – cv curriculum vitae

 289. Ο/Η generate resume λέει:

  I have read so many posts regarding the blogger lovers however this piece of writing is in fact a fastidious
  article, keep it up.

  Here is my site :: generate resume

 290. Ο/Η create your resume λέει:

  Wow, this piece of writing is fastidious, my younger sister
  is analyzing these kinds of things, so I am going to inform her.

  Feel free to surf to my site – create your resume

 291. Ο/Η build your resume λέει:

  What’s up everyone, it’s my first go to see at this website, and piece of writing is genuinely fruitful designed for me, keep up posting
  such content.

  My blog … build your resume

 292. Ο/Η resume template λέει:

  When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time
  a comment is added I get four emails with the same comment.
  Is there any way you can remove me from that service?

  Thanks!

  my web site: resume template

 293. Ο/Η slot gacor λέει:

  It’s a shame you don’t have a donate button! I’d
  most certainly donate to this fantastic blog!
  I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to fresh updates and will talk about this site with my Facebook group.
  Talk soon!

 294. Ο/Η custom neon signs λέει:

  Valuable information. Lucky me I found your web site unintentionally, and I am
  surprised why this accident didn’t happened earlier!
  I bookmarked it.

  Feel free to surf to my web blog – custom neon signs

 295. Ο/Η neon name sign λέει:

  I like the valuable info you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here regularly.
  I am quite certain I will learn plenty of new stuff right here!

  Good luck for the next!

  Review my web blog – neon name sign

 296. Ο/Η wedding neon sign λέει:

  Wonderful website you have here but I was curious about if you knew of any message boards that cover the same topics discussed here?

  I’d really like to be a part of group where I can get
  opinions from other knowledgeable people that share the same interest.
  If you have any recommendations, please let me know.
  Many thanks!

  My web site: wedding neon sign

 297. Ο/Η wedding neon sign λέει:

  Howdy outstanding website! Does running a blog like this take a great deal of
  work? I have virtually no expertise in programming but I was
  hoping to start my own blog soon. Anyway, should you have any ideas or techniques for new blog owners
  please share. I know this is off subject nevertheless I just needed to ask.
  Appreciate it!

  Also visit my page: wedding neon sign

 298. Ο/Η custom led sign λέει:

  Today, while I was at work, my cousin stole my iPad and
  tested to see if it can survive a 30 foot drop, just so
  she can be a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she
  has 83 views. I know this is completely off topic but I had to share
  it with someone!

  Feel free to surf to my blog; custom led sign

 299. Ο/Η led sign λέει:

  Wow! At last I got a blog from where I be capable of in fact take valuable data
  regarding my study and knowledge.

  Feel free to surf to my web site … led sign

 300. Ο/Η neon sign customizable λέει:

  Hi there, this weekend is good in support of me, since this time i am reading this great informative paragraph here at my home.

  Stop by my web page … neon sign customizable

 301. Ο/Η personalized neon signs λέει:

  I read this paragraph completely concerning the resemblance of latest and previous technologies, it’s remarkable article.

  Feel free to surf to my page … personalized neon signs

 302. Ο/Η custom neon signs λέει:

  Good day I am so happy I found your blog page, I really found you by mistake, while I was browsing on Google for something else, Anyhow I am here now and would just like to say kudos for a incredible post and a all
  round interesting blog (I also love the theme/design), I
  don’t have time to look over it all at the moment but I have
  book-marked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more,
  Please do keep up the fantastic b.

  Also visit my page; custom neon signs

 303. Ο/Η neon signs for wall decor λέει:

  Hi Dear, are you actually visiting this web site regularly, if so after that you will without doubt obtain fastidious know-how.

  My web site; neon signs for wall decor

 304. Ο/Η neon signs for wall decor λέει:

  It’s amazing to visit this web site and reading the views of all mates on the topic of this
  post, while I am also zealous of getting experience.

  Feel free to visit my page neon signs for wall decor

 305. Ο/Η aneka4d λέει:

  Hello there! Do you know if they make any plugins to protect
  against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any
  tips?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.